حامد صفری فعال مدنی آذربایجان از سال 2021 فعالیت مدنی خود را در رابطه با حقوق بشر و حقوق گروهی ملت ترک آذربایجان شروع کرد و نهایتا چند ماه پیش با کمک دوستانش رسانه گونش را راه اندازی کرد در این گزارش با او در رابطه با شکل گیری ایده گونش نیوز و نوع فعالیت این رسانه صحبت خواهیم کرد.
در ابتدا میخواستم بدانم از چه زمانی به ایالات متحده مهاجرت کرده اید و چرا؟
من به صورت دایمی از سال 2018 به آمریکا پس از بسته شدن تاکسی آنلاین قونقا (استارت آپ تاکسی آنلاین در تبریز) مهاجرت کردم در اصل قونقا برای من مثل فرزندم بود و با امید خدمت به سرزمین مادریم آن را ساخته بودم که نهایتا با بستن قونقا توسط اماکن و دامپینگ شرکت اسنپ بر روی ما نهایتا برشکسته شدیم و من تحمل حضور در ایران را از لحاظ روانی نداشتم چون به خاطر بی قانونی و نا حق در اصل ما نتوانستیم در واقع این یک جبر از سوی سیستم بود که ریشه در تبعیض سیستماتیک و نگاه مرکزگرا و انحصاری منجر شکست ما شد.
از کی در حوزه حقوق گروهی برای ترک های آذربایجان فعالیتتان را آغاز کردید؟
علاقه من به زبان و فرهنگ و هویتم به زمانی برمیگردد که من خودم را شناختم ولی فعالیت مدنی یا سیاسی تا همین اواخر نداشتم و در واقع عملا رسما به نوعی از زمانی این فعالیت رسمیت گرفت که این انقلاب اخیر در ایران رخ داد ولی فعالیت مجازی من در این حوزه تقریبا از اواخر 2021 بود ولی اگر رسما بپرسید از همین حوادث اخیر و مصادف با ایچاد گونش نیوز.
ایده گونش چه شد که ایجاد شد و چه شد که اجرا شد؟
در واقع من ذهنیت ایجاد یک رسانه اختصاصی برای آذربایجان را سالها در ذهن خود داشتم ولی نه به شکلی که الان هست اما پس از تظاهرات که من اسم اون رو انقلاب زن، زندگی، آزادی میزارم در واقع به نظرم رسید که واقعا نیاز به ایجاد یک چنین رسانه ای هست یعنی خلا یک رسانه آزاد و مستقل که فوکوس اون روی ملت ترک آذربایجان باشه و در عین حال نیاز خبری مردم رو در همه تاپیک ها برطرف کنه وجود داشت و این ایده برای من امید بود این مساله رو با دوستانم مطرح کردم در واقع سه نفر از دوستانم، و اونها من رو تشویق کردند و حمایت و با من همراه شدند یعنی عملا این کار من نیست این کار ماست.
از دوستانتون که با شما همراه شدند میتونید بیشتر به ما بگویید؟
متاسفانه نه! یعنی این خواست اونهاست ولی همین دوستان من در تمامی کارها بیشتر از من کار و تلاش میکنند و عملا اگر اونها نبودند این ایده عملی نمیشد همین هست که من تاکید به کار گروهی دارم نه کار فردی چون من این کار تنهایی نمیتونستم. البته در آینده شاید اونها هم شاید بخواهند اسمشون در این بین باشه ولی نبود اسمشون چیزی از ارزششون کم نمیکنه.
گونش چه هدفی رو دنبال میکند؟
گونش قطعا خلا تبعیض رو! این خلاصه ترین جمله ای بود که میتونستم بگم. رسانه های فارسی زبان حقوق ملت ما رو در نظر نمیگیرند مستقل نیستند و بر اساس سلیقه کارفرماشون سیاستهای راهبردیشون رو میبرن و ما در این سیاستها نقش حاشیه رو بازی میکنیم عین موجودیتمون در وضعیت کنونی ایران که ما یعنی آذربایجان نقش حاشیه رو داره. گونش مستقل عمل میکنه یعنی وابسته به دولت، حزب و یا هیچ تشکلی نیست یعنی به خبری که جلو میبره مستفل و سعی بر اصول خبرنگاری با تمرکز به حقوق ما یعنی حقوق بشر به طور خلاصه برای ما یعنی آذربایجان هست. هدف ما جریان آزاد اطلاعات برای آگاهی و آموزش حقوق بشر ملت ما است.